Info
Western paarden
Appaloosa

 <<   Info 

 << Home 

 Quarter                 >> 

 Paint                    >> 

 Appaloosa             >> 
 

 

 

Appaloosa

De Appaloosa is een heel oud ras. Op grotschilderingen van meer dan 20.000 jaar geleden staan al gevlekte paarden. De oude Chinese keizers noemden ze ‘Hemelse paarden’. In de 18e en 19e eeuw waren ze erg geliefd bij de aristocratie in Europa. In de Verenigde Staten hadden ze alles te maken met de Indianen, vooral met de Nez Percé-stam. Dat was de enige stam die doelgericht en selectief fokte en ze stonden bekend als zeer goede paardenkenners. Alleen de beste hengsten werden gebruikt om te fokken, de andere werden gecastreerd, zodat ze geen nakomelingen konden krijgen. De paarden die niet voldeden werden geruild met andere Indianenstammen. De paarden groeiden uit tot sterke, snelle dieren die stevig op hun benen stonden op oneffen terrein. De gevlekte paarden waren het meest geliefd. De Indianen noemden het ras ‘Paulouse’ maar later is de naam Appaloosa ontstaan. Maar na een tijd werden de Nez-percé Indianen naar Canada verjaagd. Omdat de Appaloosa paarden én kracht én hun trots waren, werden ze in beslag genomen en verkocht. 50 jaar lang was de Appaloosa een zeldzaam ras, maar in 1938 werd de Appaloosa Horse Club opgericht met als doel het ras te redden. De naam Appaloosa komt van de rivier Palouse af.

Afkomst:  Noorden van VS rond de palouse rivier, gefokt in de westelijke staten en Canada met name in de Alberta door de Net-Perce Indianen.
Stokmaat: tussen 1,45 en 1,55 m
Kenmerken: Ze hebben een gedrongen lichaam, goede benen, harde hoeven en een edel hoofd. Er zijn zowel grote paarden als minipony’s. De staart en manen zijn dun. Ze hebben een uitstekende galop.

De Appaloosa’s nog drie kenmerken waaraan ze te herkennen zijn:
  • gevlekte mond en geslachtsdelen
  • verticaal gestreepte hoeven
  • een witte rand om de iris, net als bij de mens.
Kleur: De Appaloosa is opvallend door zijn bijzondere patroon. Er zijn veel verscheidene patronen zoals:
  • Snowflake (donkere huid met lichte vlekken over het hele lichaam)
  • Panterbont (leopard, witte huid met donkere vlekken over het hele lichaam)
  • Blanket (Schabrakbont, donkere met witte deken over de achterhand.)
  • Roan (Marmerbont)
  • Few Spot (helemaal wit met slechts een paar donkere vlekken)
Karakter: De Appaloosa heeft een groot uithoudingsvermogen, een heel zacht karakter en ze zijn zeer veelzijdig. Ze zijn heel rustig en gehard. Een ideaal familiepaard dat ook aangespannen zijn mannetje staat.
Gebruik: De Appaloosa wordt gebruikt voor alle takken van de paardensport. Sommige paarden zijn geschikt voor op de renbaan, andere voor de westernsport, en weer andere voor springen en dressuur.
Beweging: in alle gangen kort en kittig.

 

- Appaloosa Western paarden Paint Horses België. Familie Verschueren uit Putte bij Mechelen. -